maartenennicoleindetrein.reismee.nl

Kedeng kedeng!

He allemaal!

Zo wij hebben weer voet op vaste grond gezet, na vier nachten en drie dagen in de trein te hebben doorgebracht. Natuurlijk wel af en toe gestopt tussendoor op een stationnetje, dus het voelt niet helemaal onwennig.

Zaterdagavond op de trein gestapt en ons gesetteld in de coupe met onze medereizigers Mireille en Kathleen. Nadat we op het station door een zenuwachtige Dmitri (onze contactpersoon hier) op de trein waren gezet. Nicole had per ongeluk de tickets uit het boekje gescheurd, zoals ze dat in St. Petersburg graag zagen, maar daardoor raakte Dmitri alleen nog maar zenuwachtiger.... Maar we mochten wel erin, joehoe!!

Mireille en Kathleen hadden een paar flessen wijn bij zich en wij ook wat te knabbelen, dus met wat gezelschap van onze buurmannen begon de eerste avond al goed. De provotniki moest ons zelfs een paar keer tot stilte manen. Jaja wij Hollanders maken meteen wel een goede indruk.

De dagen verliep op zich nog best snel, te weten dat je ook nog eens langzaamaan vijf uur vooruit gaat in de tijd, dus dan schiet het al helemaal op :) Bij een aantal stationnetjes was de stop lang genoeg om uit te stappen, even een frisse neus te halen en de benen te strekken. Er stonden vaak russische huisvrouwtjes met allerlei kookseltjes en baksels om te verkopen. Om de lokale economie een impuls te geven, hebben we hier natuurlijk ook het een en ander gekocht. Over de smaak valt te twisten, maar we waren vaak toch wel redelijk enthousiast over hun kookkunsten.

Elke ochtend kregen we een ontbijtpakketje met wat crackers en een pennywafel. En rond de lunch kwamen ze voorbij met een warm prakkie en een stukje excuusgroente erbij :)

In de loop van de dag begint er meer leven op de trein te komen en trekken we dan ook maar naar de 'kroeg' toe. Samen met nog een aantal Nederlanders, een frans stelletje dat op huwelijksreis is, en een engels stelletje dat op huwelijksreis, een Oostenrijker (van origine Australier) en een Belg. Erg gezellig aan het bier een al, maar Olga (van de restauratie) is toch niet altijd even blij met ons enthousiasme. Daarbij is ze ook niet echt commercieel ingesteld waardoor we zelfs buiten zijn gezet..... tja gemist kans voor hun denken we dan maar. Blijkbaar is de glasbak de rails want Olga smeet gewoon de lege flessen door een gat het spoor op. Ach waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan he :)

Aangezien we in de restauratie al naam genoeg hadden gemaakt en we daar dus niet meer onze gezelligheid met andere reizigers mochten delen, dan maar in onze coupes. Dus daar naartoe getogen en bier verkochten ze evengoed wel en vodka hadden ook genoeg mensen mee. Dus daar gezellig gekletst. Een groot deel van de mensen gaat meteen ook een duchtige reis ervan maken en voor hen is dit meer een start en vanuit Beijing zien ze wel weer verder.

Het landschap is echt prachtig. In het begin veel bomen, maar naarmate je Siberie inrolt met de trein worden het steeds meer uitgestreke vlakten en in de verte vaak nog wat gebergte. De mooie fotomomenten volgens de lonely planet waren bij ons helaas in de nacht of avond waardoor je alleen een mooi zwart plaatje kan maken, maar goed die zullen we jullie besparen.

Vanochtend om zes uur zijn we dan in Irkoetsk aangekomen en zijn we opgehaald door Anna en naar onze homestay gebracht. We verblijven dus bij mensen thuis, alhoewel het een groot guesthouse is waar morgen nog meer mensen arriveren. Vanochtend werd er wel een lekker eitje voor ons gebakken en liggen we aan de rand van het Baikalmeer wat een magnifiek uitzicht geeft. Zonet even rondgewandeld door het dorpje waar niet zoveel leven nog te vinden was. Het weer is wel heerlijk, koud maar met een lekker zonnetje hebben we niks te klagen. Morgen trekken we de bergen in maar voor nu moeten we even weer wennen dat we wat actiefs moeten doen, dus bouwen we dit rustig op. Dadelijk nog even naar de markt en dan lekker relaxen. Vanavond wordt er voor ons gekookt en krijgen we omul (vis die alleen in het baikalmeer voorkomt!), jammie jammie!!!

Wij zetten nog even wat foto's online, maar het internet is hier extreem traag, dus het is afwachten hoeveel we er binnen de tijd op gezet krijgen.

Veel leesplezier weer, ontzettend bedankt voor alle lieve reacties. Wij proberen om vanuit Mongolie nog een update te geven, maar dat is weer afwachten, maar dat houdt de spanning er voor jullie wel in :)

Liefs

Maarten en Nicole

arrrr

haha. de provotnik ja... typisch Russische gastvrijheid. leuk om tel lezen; brings back memories ;) veel plezier in straks in jullie gertent!

harrie en corine

Hoe smaakte de omul? Jullie onderkomen ziet er leuk uit. Een soort nederlands bed- en breakfast? Leuk dat jullie zoveel gezellige reisgenoten ontmoeten. We hebben genoten van jullie reisverhaal vandaag en kijken uit naar de volgende!!
Groetjes XX

Janneke

Hihi, wat een gezelligheid allemaal in de trein... Jullie zien er stralend uit op de foto's, leuk!! Geniet er nog van, enjoy Mongolie en we zien elkaar de 15e!! Lfs, Janneke

Christien

Ha Maarten en Nicole,

Hartstikke leuk om jullie reis een klein beetje te kunnen 'meebeleven'. Geniet met volle teugen!

groetjes Christien

Tiara Tours